Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

En kvinna som leker med en bebis

Vad du kan göra för att minska risken för en RSV-infektion

två händer som tvättas

Tvätta händerna

Tvätta händerna ofta och be andra att också göra det.

Var extra noggrann med handhygienen när du har spädbarn och särskilt om du själv är förkyld eller om äldre syskon och andra familjemedlemmar är förkylda. Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten. Använd gärna handsprit.

Det är främst bristande handhygien hos andra som kan utgöra en risk då förkylda människor kan överföra smitta via olika ytor som till exempel handtag på kundvagnar och handledsstänger i kollektivtrafiken.

Folksamling

Undvik folksamlingar

Undvik folksamlingar och andra små barn, särskilt dem med förkylning eller feber.

Var uppmärksam om du tar med ditt barn till platser där det vistas mycket folk. Luftburen smitta är inte den största risken när det gäller RS-virus utom om man hostar eller nyser på ditt barn på nära håll. Om det kommer besök från släkt och vänner så be dem undvika nära kontakt om de är förkylda. Det bästa är att vänta med besöket tills de är friska.

Var försiktig med nära kontakt, som pussar, då du själv är förkyld. Lär både dig själv och äldre syskon att hosta och nysa i armvecket. Välj gärna aktiviteter med föräldra- och barngrupper där man träffas utomhus. I förkylningstider så undvik helst inomhusaktiviteter med större barngrupper där det vistas många barn och man leker nära varandra och med samma leksaker